Safe 'n Sound bereikt feestvierders online in coronatijden
Onder normale omstandigheden is peer support project Safe ’n Sound in de loop van de zomer aanwezig op festivals en in clubs in Vlaanderen, om feestvierders informatie op maat te geven over alcohol en andere partydrugs, gehoorschade en veilig vrijen. Maar gezien de omstandigheden in de uitgaanssector als gevolg van het corona-virus, besloot Safe ’n Sound haar informatiestand tijdelijk te digitaliseren. Door het opzetten van een tweewekelijkse livestream, onder de naam ‘Safe, not Sorry’, proberen ze de gezondheid en het welzijn te bevorderen en schade als gevolg van alcohol- en ander druggebruik in tijden van corona en thuisfeesten te beperken. Daarnaast blijft Safe ’n Sound, in het kader van het Interegg-project PARTY (Prevention And Risk reduction Towards Young people), en in samenwerking met haar partners uit Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk, haar aanwezigheid op drugfora vergroten door online peersupport. Feestvierders kunnen ook op de website terecht voor partytips op maat van thuisfeestjes.
Verbod op evenementen, maar niet op feesten

Het verbod op massa-evenementen tot en met augustus (lees hier de officiële informatie op de website van de overheid) zorgt voor een streep door de festivalzomer. Ook de Safe ’n Sound-interventies op deze evenementen vallen dus in het water. Maar dat wil niet zeggen dat er niet gefeest wordt. We verwachten dat feesten zich naar de thuissfeer verplaatsen. Net als het daaraan verbonden experimenteergedrag en de bijhorende consumptie van alcohol en andere drugs
Safe ‘n Sound heeft als doel de gezondheidsrisico’s tijdens het uitgaan tot een minimum te beperken. Hierbij maken ze gebruik van selectieve of geïndiceerde preventie, risicobeperking en peer support. Nu het uitgaansleven zich verplaatst naar andere sferen, onder andere bij mensen thuis, wil Safe ’n Sound ook hier de risico’s, verbonden aan het uitgaan en het gebruik van alcohol en andere drugs, tot een minimum beperken. Het gaat hier om verschillende gezondheidsrisico’s, gaande van gehoorschade, oververhitting, uitdroging, verkeersongevallen en agressie, tot zelfs overdosering of het overdragen van infectieziektes zoals HIV en hepatitis, door onbeschermde seksuele contacten of door het delen van gebruiksmateriaal als snuifrietjes.
‘Safe, not Sorry’ livestreams

Om onze doelgroep op een laagdrempelige en aantrekkelijk manier te bereiken en een vinger aan de pols te houden, organiseert Safe ‘n Sound de tweewekelijks livestream ‘Safe, not Sorry’. Daarin komen onderwerpen aan bod zoals druggebruik in tijden van het corona-virus, online dating, de risico’s die verbonden zijn aan seks onder invloed, seksueel grensoverschrijdend gedrag, hallucinogenen en dissociatieven, ... Net zoals aan de informatiestand krijgen deelnemers tijdens de livestreams de kans om met peers en veldwerkers in gesprek te gaan en vragen te stellen over alcohol en andere drugs, gehoorschade en veilig vrijen. Om iedereen de toegang te geven tot deze informatie zijn de livestreams steeds te herbekijken via het YouTube-kanaal.
Internationale samenwerking
Ook in tijden van corona bundelt Safe ’n Sound haar krachten met partnerorganisaties over de taal- en landsgrenzen heen. Zowel bij de livestreams (met onder andere Unity) als bij het bedenken van alternatieven voor de peerwerking (met onder andere de partners binnen het Europese NEWnet netwerk) denken ze samen na om hun dienstverlening op een creatieve manier te digitaliseren.
Verder blijft Safe ’n Sound binnen het kader van het Interegg-project PARTY (Prevention And Risk reduction Towards Young people), in samenwerking met haar partners uit Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk, haar aanwezigheid op drugfora vergroten door online peersupport. Ze zijn daarvoor blijvend op zoek naar nieuwe e-peers. Interesse? Meld je dan hier aan.
Do-It-Yourself partytips
Om de gezondheidsrisico’s bij het thuisfeesten te beperken voorziet Safe ’n Sound een aantal “Do-It-Yourself” schadebeperkende richtlijnen en tips. Tips die bruikbaar zijn voor zowel de feestvierder als de organisator. Als voorbereiding voor de opstart van de massa-evenementen neemt Safe ’n Sound haar tijd voor het ontwikkelen van nieuw foldermateriaal voor haar informatiestand en de uitwerking van haar vernieuwde basisvorming voor nieuwe peers.
Blijf op de hoogte via de website, Facebook of Instagram van Safe ’n Sound. Livestreams kan je volgen of herbekijken via YouTube.
Shawny Vanhoutteghem
Coördinator Safe ‘n Sound – Interreg-project PARTY