Quality Nights

Gezondheidsservices voor clubs en dance-events

Quality Nights, het gezondheidscharter dat streeft naar een vermindering van gezondheidsrisico's in het uitgaansleven, zoals gehoorschade, verkeersongevallen, overmatig middelengebruik, ... werd gelanceerd in oktober 2012. Met de ondertekening van het Quality Nights Charter engageren clubs en events zich om minimum zes gezondheidsservices aan te bieden aan hun uitgaanspubliek.

Het Quality Nights-label werd eind 2012 voorgesteld aan het publiek. Negen Antwerpse clubs en discotheken ondertekenden toen het charter, en engageerden zich zo om in te zetten op een veiliger en gezonder uitgaansleven. VAD identificeerde veertien Quality Nights Services die clubs en dance-events kunnen aanbieden, waarmee ze het uitgaansklimaat in hun locatie aanzienlijk verbeteren. Uitbaters of eventpromotoren die het charter ondertekenen, beloven zo minstens de zes voornaamste van die services aan te bieden. Van de andere zeven wordt bekeken wat op die locatie mogelijk en wenselijk is. In ruil daarvoor krijgt de club of het event het Quality Nights-label. De zes basisdiensten die aangeboden moeten worden, zijn:

  • Gratis drinkwater
  • Gratis oordopjes
  • Het (al dan niet gratis) beschikbaar stellen van condooms
  • Het ter beschikking stellen van alcoholtesters en informatie over openbaar vervoer
  • Het opleiden van personeel op het vlak van veiligheid
  • Het aanbieden van gezondheidsinformatie (preventieboodschappen over alcohol en andere drugs, gehoorschade, veilige seks, enzovoort.)

Ronkende namen

Elk jaar spreken de preventiewerkers van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg clubuitbaters of eventpromotoren aan over het Quality Nights-initiatief. Het is dankzij hun enthousiasme dat zoveel nieuwe events en clubs het charter ondertekenden.

Bij de lichting van 2014 zaten een aantal ronkende namen: onder andere Labyrinth Club, La Rocca, Ancienne Belgique (AB), Extrema Outdoor en de Lokerse Feesten. Daarnaast ondertekenden ook Forest Festival, Strandfeestje Deluxe, Headquarterz Festival en Element Zoo het Quality Nights-charter in 2014.

In 2015 kwamen daar nog eens 12 uitgaanslocaties bij: Ampère, Versuz, Forty Five, The Oh, The Lounge, Factory, Café Local, Reggae Geel, Klankfest (de opvolger van 10 Days Off), Deep Events Eeklo, BADABOOM en Paradise City Festival. In 2016 werd de website van Quality Nights volledig vernieuwd. Magiq, Awakenings Antwerpen, Thé Dansant en Cirque Magique ondertekende dat jaar het Quality Nights charter.

Uit een online enquête bij 216 uitgaanders blijkt dat ook het publiek het initiatief leert kennen en apprecieert. Eén op drie kent het Quality Nights-label, 94% is tevreden of zeer tevreden over de aangeboden diensten. Vooral de diensten gratis water, gratis oordopjes, veilig vervoer, vestiaire, chill out (een ruimte waarin de clubbers of festivalgangers tot rust kunnen komen) en getraind personeel worden geapprecieerd.

In de watten

De uitgaanssector heeft het moeilijk, en daar ontsnappen ook de Quality Nights-uitgaanslocaties niet aan. Elk jaar, sinds de opstart van Quality Nights, zijn er enkele clubs en/of events die er de brui aan geven. Ondanks dat ongunstige klimaat vinden de uitbaters en promotoren van de Quality Nights Clubs en Events het belangrijk om te blijven investeren in veiligheid en gezondheid.

"Daarom is het Quality Nights-label de Michelinster van het veilig uitgaan. Bij het uitbaten van een club, of het organiseren van een evenement komt erg veel kijken. Daarbovenop extra moeite doen om een veiligere, gezondere en dus aangenamere uitgaanslocatie te creëren is niet vanzelfsprekend," zegt Jochen Schrooten, coördinator Quality Nights Vlaanderen. Quality Nights Clubs en Events willen voor hun gasten zorgen. Ze hebben personeel dat bezoekers die onwel worden kan opvangen, ze doen al het mogelijke om mensen die teveel gedronken hebben veilig thuis te krijgen, enzovoort.

Als je uitgaat, zal je nergens zo in de watten gelegd worden als in een Quality Nights Club of op een Quality Nights Event.​

Jochen Schrooten, coördinator Quality Nights Vlaanderen

Meer weten

Op www.qualitynights.be staat de volledige lijst participerende clubs en events. Van elke club of van elk event krijg je een overzicht van welke Quality Nights Services ze aanbieden.

Shawny Vanhoutteghem
Safe 'n Sound , Project Party, partydrugs, NPS