Nieuwe Druglijnmaterialen voor nieuwe - digitale - tijden
Materialen in dit artikel
Na 25 jaar trouwe dienst en vele tienduizenden verspreide exemplaren, werd het wel tijd om het aanbod aan printmaterialen van De Druglijn over een andere boeg te gooien. Daarom lanceerden we recent een paar nieuwe concepten. De eerste resultaten daarvan zijn flyers over cannabis, cocaïne en speed, en een brochure over hoe iemand te steunen bij het stoppen. Niet gewoon een visuele opknapbeurt van bestaand materiaal, maar een make-over van ons papieren aanbod om aan te sluiten bij de noden van vandaag.
Afscheid van de ‘Meest Gestelde Vragen’-folders

In 1998 kwam met ‘Als ze maar clean zijn – Mijn kinderen en drugs’ de allereerste inhoudelijke Druglijn-folder uit. De aanleiding was duidelijk: in alle vragen van bezorgde ouders in de beginjaren van de lijn was vaak een rode draad aan vragen terug te vinden. Al snel bleek dat ook voor andere topics zo te zijn. Dus werd het aanbod uitgebreid. Er kwamen zowel folders over specifieke drugs met hun effecten en risico’s, als folders met advies voor een concrete doelgroep. De hele lading ging haar leven leiden onder de vlag ‘De meest gestelde vragen aan De Druglijn’, en werd de afgelopen 25 jaar een gevestigde waarde in de preventie- en hulpverleningssector. Sommige folders bevatten een kiem voor veel uitgebreidere concepten binnen VAD (van de folder ‘Grenzen stellen’ naar het pakket ‘Als kleine kinderen groot worden’, bijvoorbeeld). Andere groeiden uit tot heuse brochures (voor ‘Drugs en de wet’ werd al snel duidelijk dat het formaat van een folder te beknopt was).
Parallel met de reeks, ontwikkelde ook de Druglijn-website zich steeds verder. Niet onlogisch: mensen zijn meer en meer geneigd om bij een vraag of bezorgdheid eerst via Google een antwoord te zoeken. Iets waar de site heel bewust op inspeelt. Met resultaat overigens: 80% van onze websitebezoekers komt op druglijn.be terecht op basis van een zoekopdracht.
Die online evolutie droeg bij tot steeds meer bedenkingen bij het concept van de Meest Gestelde Vragen-folders. Ooit vormgegeven om zo efficiënt mogelijk een maximum aan informatie over te brengen, worden de folders nu gezien als lange lappen tekst. Te hoogdrempelig voor doelgroepen die weinig lezen en flitsendere media gewoon zijn. En dat terwijl De Druglijn net zo laagdrempelig mogelijk probeert te zijn. De toegevoegde waarde van de folders vermindert ook met de tijd naast de website, waar meer informatie op een overzichtelijkere manier gebracht wordt. Als webbezoeker kan je ook zelf beter doseren hoeveel je er wil op nalezen.

Tijd dus om het anders aan te pakken!
Print is dood, lang leve print
Eenvoudigweg stoppen met print zou de foute conclusie zijn. De afgelopen 5 jaar verspreidden VAD en De Druglijn samen meer dan 150.000 folders, flyers en brochures. En dat is ondanks een stevige dip in de bestellingen tijdens de coronajaren.
We krijgen vaak nog de vraag “hebben jullie geen brochure over X? Of een folder over Y?” De X en Y staan dan voor een drug die om één of andere reden in de aandacht staat. Om het even welke setting men daarbij voor ogen heeft – onderwijs, jeugdwerk, welzijn, hulpverlening, justitie, … – dit bereik blijft nuttig. Al is het maar om degene die het materiaal in handen krijgt duidelijk te maken dat ze met vragen terecht kunnen bij De Druglijn.
Maar ook het Druglijn-team blijft merken dat papier zijn waarde heeft. Oproepers die bezorgd zijn om zichzelf, of om een partner, kind, ouder of andere dierbare, zijn gemotiveerd om zich in het onderwerp te verdiepen. Wie echt (en als oproeper vaak persoonlijk) betrokken is bij het thema is al vaker vragende partij naar ‘lange teksten’. Ze gaan vaak enthousiast in op het aanbod van een brochure met meer informatie of advies. Die voelt soms letterlijk aan als meer houvast dan het doorscrollen van een webpagina.
Omwille van die redenen blijven we investeren in print, maar op een doordachte manier. De Meest Gestelde Vragen-folders zullen de komende jaren één voor één geëvalueerd worden: wat is de inhoud, wie is de doelgroep en wat zijn de meest geschikte dragers of kanalen? Online of toch in print? Of complementair in beide vormen? Of ze vervangen worden door gedrukt materiaal, en in welke vorm, hangt dus af van onderwerp tot onderwerp. Het goede nieuws is dat de eerste vier resultaten van die oefening inmiddels beschikbaar zijn.

Flyers als eyecatcher met behapbare informatie…
Om te beginnen zijn er drie nieuwe Druglijnflyers ontworpen: één over cannabis, één over cocaïne en één over speed. Ze vervangen de Meest gestelde vragen-folders over diezelfde middelen. Ze zijn zeer beknopt en – ook voor goudvissen – in een oogopslag te lezen. Het format is ook een terugkeer naar het initiële idee van de ‘Meest gestelde vraag’: elke flyer vertrekt van een concrete vraag die uit het beantwoordwerk aan De Druglijn is geplukt. Die vraag is zo gekozen dat ze het onderwerp prominent in de kijker zet. Door de vraagvorm is het meteen ook een teaser om de flyer vast te pakken.
Dit zijn de vragen op de cover van de eerste drie flyers:
- "Ik ben enkele dagen gestopt met cannabis en voel me niet goed. Is dat normaal?"
- “Eens de speed is uitgewerkt, voel ik me belabberd. Waarom is dat?"
- "Als ik cocaïne gebruik, krijg ik al snel de drang om opnieuw te gebruiken. Hoe komt dat?"

Wie het flyertje opent, krijgt een beknopt antwoord op de vraag. Dat triggert om na te denken over hoeveel je zelf over de drug in kwestie weet of zou willen weten, en eindigt daarop aansluitend met de belangrijkste boodschap: dat je met je eigen vragen over deze drug bij De Druglijn terechtkan. Hetzij door de lijn te contacteren, hetzij door de site te bezoeken.
De flyers zetten via de vragen in op herkenbaarheid, zijn laagdrempelig en breed inzetbaar. Ze hebben in hun compact formaat niet alleen een informatieve waarde, maar kunnen ook sensibiliserend ingezet worden. Denk aan infostanden in settings waar cannabis, speed en cocaïne als thema spelen, of waar het bij uitbreiding waardevol is om De Druglijn bekend te maken.
Het is uiteraard de bedoeling deze nieuwe reeks nog verder te laten aangroeien, met een flyer over elk van de meest voorkomende drugs, maar even goed met belangrijke topics zoals bijvoorbeeld combigebruik. Nog in de loop van dit jaar kan je dus extra ontwerpen in onze catalogus verwachten.
… en uitgebreide brochures voor de betrokken lezer
In bepaalde situaties willen mensen best de tijd nemen om zich bij wijze van spreken neer te zetten en rustig een publicatie door te lezen. Voor hen, en op maat van die situaties, zetten we in op uitgebreidere Druglijn-brochures. Omdat we hier op maat van de doelgroep willen werken, zullen deze brochures minder eenvormig zijn dan de flyerreeks. Maar dankzij de nieuwe Druglijn-huisstijl kunnen we tegelijkertijd diversifiëren en herkenbaar blijven.

Het eerste resultaat in deze piste is de brochure ‘Iemand steunen bij het stoppen met drank, drugs, pillen en gokken.’ Hoewel deze brochure qua tekst niet veel langer dan de oorspronkelijke Meest Gestelde Vragen-folder is, werd het toch een boekje van 20 bladzijden. Dat maakte het mogelijk om te werken met meer illustraties en laat de informatie meer ademen. Meer titels en kortere paragrafen maken de tekst scanbaarder, de uitgelichte kernboodschappen duidelijker en het geheel behapbaarder. Dat zorgt ervoor dat ook wie de brochure niet van cover tot cover leest, bij het doorbladeren alvast de belangrijkste adviezen oppikt.
De nieuwe flyers en brochure kunnen besteld worden via de catalogus. Tot 50 exemplaren zijn deze materialen gratis. Ze zijn allemaal opgesteld in de nieuwe Druglijn-huisstijl. Je kan je later dit jaar verwachten aan een Druglijnsite in een nieuw, bijhorend kleedje
Jonathan Deleener
Communicatie