Met Sportivos winnen sportclub en gemeente

Als gemeente of stad ben je uiteraard trots op sportclubs die een veilige en gezellige clubomgeving aanbieden, waar sporters op sportief en persoonlijk vlak kunnen ontplooien. Door aan preventie te doen voorkomen sportclubs problemen in hun club. Sportclubs zijn binnen je gemeente de ideale setting om aan preventie te doen omdat ze een groot deel van de bevolking bereiken. Sportivos reikt de clubs de nodige middelen aan om een succesvol preventietraject te doorlopen.

Jouw gemeente kan het verschil maken

“In Gavere is Sportivos een groot succes. We gaven het project een duwtje in de rug door extra subsidies te geven aan clubs die het Sportivos-traject volgen. Zo bieden wij clubs voor een bronzen, zilver en gouden label respectievelijk 125, 150 en 175 euro. Sportclubs voelen zich hierdoor gesteund en erkend in het streven naar een veilige en zorgzame clubomgeving.”

Philippe Flement - Sportfunctionaris Gavere

Wil je meer weten over de aanpak van gemeente Gavere, lees dan hier meer over hun ervaring.

Vier goede redenen om Sportivos te promoten in jouw stad of gemeente

  • Je stimuleert sportclubs in je gemeente of stad om problemen door alcohol en andere drugs te voorkomen en als ze zich toch voordoen aan te pakken en te beperken.
  • Lokale sportclubs krijgen extra ondersteuning om uit te groeien tot een gezonde vereniging waar leden handvaten krijgen om beter voor elkaar te zorgen en dit binnen een veilige en respectvolle omgeving.
  • Je ondersteunt sportclubs bij het opnemen van een voorbeeldrol voor kinderen en jongeren door alcohol en andere drugs bespreekbaar te maken. Sportivos zet daarmee naast de sportclub ook je gemeente op de kaart.
  • Je zet je gemeente nog meer in de kijker als een gezonde gemeente waar iedereen maximale kansen krijgt om gezonder te leven in een gezonde omgeving. Meer info hierover vind je op www.gezondegemeente.be.

Hoe kan jij Sportivos sportclubs ondersteunen?

  • Bekendmaking: Je maakt Sportivos bekend (via de nieuwsbrief, social media, website, …) bij sportclubs in jouw gemeente of stad.
  • Je organiseert een vrijblijvende infosessie rond Sportivos voor de sportraad zodat iedereen op de hoogte is. Een lokale, intergemeentelijke of regionale preventiewerker of logo-medewerker kan de infosessie geven.
  • Je koppelt de subsidiëring van buurtsportclubs aan het behalen van een Sportivos-label (brons, zilver, goud).

Meer info of nood aan ondersteuning?

Is er een lokale of intergemeentelijke preventiewerker in je gemeente? Zij zijn de geknipte personen om in jouw gemeente Sportivos clubs te ondersteunen. Als er geen lokale of intergemeentelijke preventiewerker beschikbaar is kan je contact opnemen met een regionale CGG-preventiewerker. Stuur hiervoor een mailtje naar sportivos@vad.be .

Ellen Coghe

Preventie / Sector sport