Internationaal congres - druggebruik en gedragsverslaving 30/09

Innovaties in beleid en praktijk
VAD is medeorganisator van deze conferentie die dieper ingaat op innovaties in het beleid en de praktijk omtrent druggebruik en gedragsverslaving. Het belooft een boeiende dag te worden, met internationale topsprekers en een debat tussen politieke kopstukken.
© Luis Quintero via Pexels

Greep uit het programma

 • Dr Alex Stevens, professor strafrecht aan de universiteit van Kent en voormalig hoofdredacteur van the International Journal of Drug Policy nodigt het publiek om stil te staan bij wat het zou betekenen om naar een progressieve decriminalisering te streven.
 • Dr Carl Hart is onderzoeker in de neuropsychofarmacologie, professor psychologie en voormalig voorzitter van de afdeling psychologie aan Columbia University. Hij heeft het in zijn lezing Using drugs to contemplate liberty over druggebruik als vrijheidsverzuchting.

 • Vervolgens maak je kennis met vier innovatieve praktijken:

  -het gebruik van psychedelica in de verslavingszorg

  -de rol van sociale media in alcoholgebruik bij jongeren

  -de impact van een repressieve aanpak van druggebruik

  -een vernieuwende aanpak voor drugbeleid op festivals

Debat tussen politieke kopstukken

In de namiddag volgt een debat tussen Nederlandstalige en Franstalige politici die op verschillende beleidsniveaus te maken krijgen met het drugsvraagstuk. Volgende politici bevestigden hun deelname al:

 • Frank Vandenbroucke (Vooruit), minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid
 • Vincent Van Quickenborne (Open VLD), minister van Justitie
 • Alain Maron (Écolo), gemeenschappelijke gemeenschapscommissie en Franse gemeenschapscommissie, lid van de IMC Volksgezondheid [onder voorbehoud].
 • Kathleen Depoorter (N-VA), federaal parlementslid

Volledige week over druggebruik en gedragsverslaving

Deze conferentie gaat door op vrijdag 30 september in Flagey. Bekijk hier het volledige programma en boek je tickets. Deze conferentie maakt deel uit van een volledige week rond druggebruik en gedragsverslaving als maatschappelijke uitdaging. Ook de VAD-studiedag maakt deel uit van deze week. De studiedag staat dit jaar in het teken van 40 jaar VAD en zal gaan over de geschiedenis van alcohol- en drugpreventiewerk en hulpverlening, actuele uitdagingen en een visie op de toekomst.

Ebe Daems
Communicatie