Gezocht: Ervaringsdeskundige gidsen

Voor Expo Roes(t) – een tentoonstelling rond verslaving, kunst en herstel
Op 1 oktober 2020 werd de Te Gek!? Roes(t) campagne gelanceerd! Heel wat activiteiten staan tot eind mei 2021 gepland om de bespreekbaarheid van drank-, drug- en gokproblemen te verhogen. Twee daarvan zijn tentoonstellingen in het museum Dr. Guislain, waarvoor we op zoek zijn naar ervaringsdeskundige gidsen.
© Els Vandenberghe

Tentoonstellingen over verslaving, kunst en herstel

Momenteel loopt in het Museum Dr. Guislain de tentoonstelling ‘Tussen ons: over leven met een verslaving van Lieve Blancquaert & productiehuis De Chinezen. Deze tentoonstelling laat - via zes aangrijpende dubbelportretten- ouders en kinderen spreken over hoe een verslaving tussen hen in staat. Daarnaast opent het Museum Dr. Guislain op 6 februari 2021 nog een extra tentoonstelling rond verslaving, kunst en herstel. Beide tentoonstellingen lopen tot 30 mei 2021.

Vanaf februari 2021 is het de bedoeling dat deze tentoonstellingen op vraag in groep kunnen bezocht worden met een gids en een ervaringsdeskundige gids.

Samen met ervaringsdeskundigen

Om dit te kunnen realiseren zijn we dus op zoek naar ervaringsdeskundigen. De bedoeling is dat de ervaringsdeskundige in duo met een gids van het museum duiding geeft bij een aantal werken uit de tentoonstelling (info kunstwerk, wat een werk bij je oproept, persoonlijke ervaring met verslaving of herstel) Qua voorbereiding worden er vier opleidingssessies (rondleiding in de tentoonstelling, kunst en ervaringsdeskundigheid, per duo de rondleiding voorbereiden, try-out) voorzien. We streven ernaar dat de ervaringsdeskundige gids minstens één bezoekersgroep rondleidt.

Praktische info

  • Er is een infomoment voorzien op 15 december 2020 om 17u in het Museum Guislain.
  • Aanmelden voor 6 december 2020
  • De data van de opleidingssessies worden met de deelnemers bepaald op het infomoment
  • Plaats: Museum Dr Guislain, J. Guislainstraat 43, 9000 Gent
  • Interesse of vragen? mail naar saidya.vanhooren@museumdrguislain.be

Graag deze oproep verspreiden. In de download hieronder vind je een folder die je kan printen en verspreiden.

Op de hoogte blijven van alle activiteiten tijdens dit Te Gek!? Roes(t) campagnejaar? Check www.roes-t.be

Gilles Geeraerts
KOAP, vorming hulpverlening