ECAT: to Empower the Community in response to Alcohol Threats
Materialen in dit artikel
Binnen ECAT ("to Empower the Community in response to Alcohol Threats") wordt een gestructureerde aanpak van implementatie van een lokale gemeenschapsactie met betrekking tot alcoholproblemen ontwikkeld.

Het Europese project
In het kader van het Europese ECAT-project (2007-2008) is een aantal instrumenten ontwikkeld om de lokale implementatie van een gemeenschapsgerichte actie met betrekking tot alcoholpreventie te begeleiden.
Het Vlaamse project
Het Vlaamse ECAT-project (april 2008-april 2009) vertrok vanuit de resultaten van het Europese project en richtte zich op de vertaling van het ECAT-concept naar vijf Vlaamse communities (één per provincie). De Vlaamse steden/gemeenten die zich bij dit project aansloten in samenwerking met de respectievelijke CGG's zijn: Mechelen (CGG Mechelen), Sint-Niklaas (CGG Waas en Dender - Delta), Maasmechelen (CAD Limburg), Leuven (CGG Vlaams-Brabant Oost) en Oostende (CGG Noord-West-Vlaanderen).
In een vervolgproject werden hogergenoemde vijf Vlaamse steden verder begeleid in het implementatieproces om tot een lokaal alcoholbeleid te komen. Tegelijkertijd werd een nieuw project opgestart in vijf nieuwe Vlaamse steden. Het ging om: Houthalen-Helchteren, Brugge, Lier, Dendermonde en Tienen. Zo werden tien Vlaamse steden in 2009-2010 begeleid in de ontwikkeling en verankering van een lokale actie met betrekking tot alcoholproblemen.
David Möbius
Lokaal beleid / Studie & Onderzoek