De slotweken van Te gek!? Roes(t)

Een podcast, een interactieve wandeling, een uitzending op Canvas en (Z)onder invloed-webinars voor naastbestaanden
Op 1 oktober 2020 lanceerden Te Gek en VAD de Te Gek?!-campagne Roes(t). Er was een mooi aanbod gepland van activiteiten, die de bespreekbaarheid van 'verslaving' zouden vergroten en inzicht bijbrengen over de complexiteit van het onderwerp. Door corona is het campagnejaar anders verlopen dan verwacht, en werden een aantal activiteiten geannuleerd. In 2022 zullen de Dag van de zorg en theatervoorstelling de Reuzendoder alsnog plaatsvinden, maar dan buiten de scope van de Roes(t)-campagne. Maar net zoals mensen die met alcohol- of andere drugproblemen worstel(d)en, tonen we veerkracht en zetten we nu alles in op de slotweken. Ontdek hier wat Te Gek!? - Roes(t) nog allemaal in petto heeft!

Slotdag: Zondag 30 mei

Zondag 30 mei wordt de slotdag met een corona-proof gamma aan activiteiten

(1) Wandeldag in Gent (8u-16u)

Samen met onder andere Wandelsport Vlaanderen roepen we een laatste keer op op samen de Te Gekke Roes(t)-wandeling vanuit het Museum Dr.Guislain te ontdekken. De reeds bestaande wandeling wordt gepimpt tot een interactieve wandeling; Wie deelneemt krijgt meteen ook de laatste kans om voor een bezoek aan de expo’s ‘Tussen ons. Over leven met een verslaving’ en Joachim Koester: Altered States.

Meer info en inschrijven

(2) Livestream & videopodcast (10u en 11u)

Gratis Webinar (Z)onder invloed? (10u)
Een panelgesprek voor en met (groot-)ouders, partners, broers, zussen, kinderen van mensen met drank-, drug-, medicatie- of gokproblemen. Bij alcohol- of andere drugproblemen is er steevast veel aandacht voor diegene die gokt, drinkt, pillen slikt of drugs gebruikt. Toch mag nooit vergeten worden dat er een veelvoud aan geliefden mee onder kunnen lijden. Welke impact heeft dat op jou als ouder, partner, broer of zus, kind van, grootouder of ander familielid? Hoe kijkt de buitenwereld tegen jou aan en hoe hou je je staande? Journaliste Annemie Nijs gaat in gesprek met een aantal hen die de moed vinden om hun eigen ervaringen te delen. Als deelnemer blijf je anoniem.

Iedereen potentieel verslaafd. Videopodcast (11u)
Met de podcastreeks ‘Iedereen potentieel verslaafd?’ willen we het taboe rond verslavingen doorbreken, want het kan ieder van ons overkomen. De laatste in de reeks vindt plaats op de slotdag. Tussen 11u en 12u wordt de videopodcast door Els Dottermans over alcoholgebruik gestreamd.

Schrijf je hier gratis in voor de webinar en/of de videopodcast

(3) ‘Tussen ons‘ op Canvas (21u)

Rond om 21u zal Canvas deze documentaire uitzenden die naadloos aansluit bij de gelijknamige fototentoonstelling ‘Tussen ons’. Kijk zeker naar dit indrukwekkende portret over ouders en kinderen, en hoe een verslaving tussen hen in staat. Aansluitend zal De Druglijn tussen 22u en 24u uitzonderlijk een telefoon- en chatpermanentie voorzien.

Bekijk hier alvast de trailer:

Na 30 mei: (Z)onder Invloed
Vier gratis webinars voor familieleden van mensen met drank-, drug-, medicatie- of gokproblemen

In de maand juni volgt nog een reeks gratis webinars speciaal voor alle gezins- en familieleden: ouders, grootouders (en iedereen die een opvoedende rol in het gezin opneemt), partners en ex-partners, broers en zussen, jongvolwassen en volwassen kinderen. Ook begeleiders en hulpverleners die hen ondersteunen zijn welkom.

Wil je je cliënten op de hoogte brengen of warm maken, deel gerust de posts over de slotactiviteiten vanop de Facebookpagina van De Druglijn.

Gilles Geeraerts
VAD-stafmedewerker Hulpverlening

Tom Evenepoel
Coördinator De Druglijn