Brochures over alcohol, cannabis, gamen en psychoactieve medicatie voor personen die verbaal minder sterk zijn

Reeks 'Wat je moet weten over...'

Met de brochurereeks 'Wat je moet weten over...' geef je op een eenvoudige manier informatie over alcohol, hasj & wiet of gamen aan personen (jongeren of volwassenen) die verbaal en/of cognitief minder sterk zijn.

De brochures zijn volledig op maat gemaakt voor personen (jongeren en volwassenen) die baat hebben bij eenvoudige en eenduidige informatie, zoals mensen met een beperking, anders lerenden en mensen met een beperkte kennis van het Nederlands.

Op een eenvoudige manier wordt stilgestaan bij:

 • het middel
 • mogelijke effecten
 • mogelijke risico’s
 • wetgeving
 • signalen van mogelijks problematisch gebruik (met een zelftest...)
 • tips om veilig alcohol te drinken of te gamen
 • Wat is zo anders aan deze folders?

  Heel wat mensen hebben baat bij minder talige, beknopte en eenvoudige informatie. Deze folders zijn ontwikkeld met deze doelgroep op het oog. Daarom werden de teksten in eenvoudige taal geschreven, zijn korte zinnen gebruikt, is de bladspiegel zo eenvoudig mogelijk gehouden en zijn er enkel foto's gebruikt die te tekst inhoudelijk ondersteunen.

  De brochures werden allen uitgetest en nagelezen door de doelgroep om ze zo nog beter op maat te schrijven en verder te vereenvoudigen.

  Er bestaan nog andere brochures. De reeks 'Zonder boe of bah' is ook zo eenvoudig mogelijk geschreven, maar voor een nog jongere doelgroep. Hier is gewerkt met tekeningen in plaats van foto's, wat bepaalde doelgroepen meer kan aantrekken of net kan afschrikken. Je kan de brochures uit beide reeksen in de catalogus downloaden, om te zien wat er best aansluit bij jouw doelgroep.

  Meer doen dan informeren?

  Wil je meer doen dan enkel informatie geven over alcohol, cannabis of gamen? Dan kan je deze folders gebruiken in combinatie met de inspiratiebox 'Mijn cliënt en middelengebruik'. In deze box vind je een aantal methodieken waarmee je middelengebruik bespreekbaar kan maken bij jongeren en volwassenen.

  Interesse? Neem dan een kijkje bij de gerelateerde materialen onder dit artikel.

  Nina De Paepe
  Preventie onderwijs / Middelengebruik bij mensen met een beperking