Alcohol- en drughulpverlening in tijden van corona

In de strijd tegen het corona-virus is iedereen verplicht om zoveel mogelijk thuis te blijven. Dit heeft uiteraard verregaande gevolgen, ook in de alcohol- en drughulpverlening. De hulpverleners uit onze sector gaven aan nood te hebben aan geactualiseerde informatie op maat.


Deze pagina geeft een overzicht van de richtlijnen voor professionals, goede praktijkvoorbeelden en de beschikbaarheid van de regionale dienstverlening.

Richtlijnen Zorg en Gezondheid voor zorgprofessionals

Het Agentschap Zorg en Gezondheid bundelde de richtlijnen en maatregelen voor zorgprofessionals. Ze staan gebundeld per sector, de geestelijke gezondheidszorg is er één van.

Dit overzicht is te raadplegen op zorg-en-gezondheid.be/corona-richtlijnen-voor-zorgprofessionals

Het agentschap doet er alles aan om deze pagina voortdurend bij te werken.

Aangepaste dienstverlening in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

De GGZ-voorzieningen en de verslavingszorg zien zich gedwongen om hun dienstverlening aan te passen. Ze proberen daarbij wel maximaal de zorgcontinuïteit te waarborgen.

De geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen en Brussel werkt regionaal samen in een aantal 'Netwerken GGZ'. De meeste van deze netwerken maken op hun website een overzicht van wat er in hun regio verandert. Aangezien de situatie snel kan wijzigen, zijn deze websites de beste plek om te zien hoe de beschikbaarheid en werkwijze van de voorzieningen binnen het netwerk of regio aangepast wordt. De netwerken houden deze pagina's zo goed mogelijk up to date.

We geven hieronder de linken mee naar de homepagina's van de GGZ netwerken. Als zij het nieuws over de huidige situatie op een specifieke pagina bundelen, geven we die link ook mee.

Provincie Vlaams-Brabant

Provincie Limbug

Brussel

AA en SOS Nuchterheid

Ook de zelfzorg-initiatieven AA en SOS Nuchterheid berichten op hun website over aanpassingen in het kader van de corona-crisis.

EMCDDA: Implicaties COVID-19 voor drughulpverlening

Welke specifieke risico's lopen mensen die illegale drugs gebruiken tijdens de COVID-19-pandemie? Welke diensten hebben ze nodig? Hoe kunnen professionelen die met deze groep werken zich aanpassen? Het zijn enkele van de vragen die aan bod komen in een nieuwe EMCDDA-update. (Het EMCDDA is het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving.)

Het EMCDDA maakte ook een bundeling van links en adviezen voor hulpverleners en mensen die drugs gebruiken.

Het VAD-team blijft beschikbaar

Het VAD-kantoor in Brussel is uiteraard gesloten. Maar alle medewerkers werken van thuis uit, en zijn bereikbaar via telefoon en mail. Hier vind je de contactgegevens van de VAD-medewerkers. VAD blijft ook bereikbaar op het algemene nummer en e-mailadres (vad@vad.be, 02 423 03 33).

De DrugLijn verdubbelt chat-permanentie

Voor het algemene publiek blijft De DrugLijn beschikbaar via telefoon, mail en chat. Om mensen in deze moeilijk periode optimaal te kunnen bijstaan, werd sinds 19 maart de chat-permanentie verdubbeld. Wie met zijn verhaal terecht wil bij De DrugLijn, vindt daarover alle info op de DrugLijn-website.

De website werd ook uitgebreid met specifiek advies voor het algemene publiek over COVID-19 en middelengebruik. Waarom moeten we extra voorzichtig zijn met drank, drugs en pillen in deze lockdownperiode? Wat wil dat dan zeggen, 'veilig omgaan met'? Hoe moet het verder met mensen die net in deze periode willen of moeten stoppen of minderen? En hoe gaan huisgenoten van mensen met een alcohol- of ander drugprobleem best met de situatie om? De DrugLijn formuleerde een antwoord op al deze vragen.

Geert Verstuyf
Alcohol- en drughulpverlening