Aankondiging theatervoorstelling “De reuzendoder” van Ernest Hemingway

Een kroniek van een verslaving.
Tijdens de afgelopen campagne Te Gek!? Roes(t)-campagne stond deze voorstelling gepland in het voorjaar van 2021. Door corona werd deze geannuleerd. Vanaf januari tot maart 2022 kan je alsnog de voorstelling gaan bekijken in één van de 35 cultuurcentra In Vlaanderen. De theatertour start op 13 januari in Brugge en eindigt op 31 maart in Vilvoorde.
© Fred Debrock

Door de ogen van Hemingways vrouwen

Ernest Hemingway. Schrijver van ‘The sun also rises’ en ‘The old man and the sea’ en Nobelprijswinnaar maar ook vrouwenverslinder, wereldreiziger, …. Overal ter wereld, van Cuba tot Parijs, van Tanzania tot Idaho stond hij bekend om zijn hoge alcoholtolerantie. Slechts twee voorwaarden had hij ten opzichte van zijn vuurwater: nooit tijdens het schrijven en bij voorkeur post meridiem, na 12 uur 's middags.

Maar waarom zo excessief?  Waarom leek hij zichzelf te willen verwoesten?  Tot het uiteindelijk zijn zelf geplande dood werd?

In één van zijn vele bekende brieven, gebruikt Hemingway een opvallend woord: “Alcohol was de Reuzendoder, waar ik zo vaak niet buiten heb gekund; of althans graag buiten had gekund.” Al hanteerden zijn drinkebroers andere begrippen – de blauwe duivel, het grote beest, de worm – allen leken ze hun verslaving als wapen tegen dezelfde angstaanjagende vijand in te zetten. Maar welke vijand was dat dan?

Thomas Janssens schreef een nieuwe tekst voor vijf topacteurs: Eliza Stuyck, Clara Cleymans, Mieke De Groote, Dahlia Pessemiers-Benamar en Geert Van Rampelberg. Samen brengen ze de kroniek van een morbide verslaving, verteld door de belangrijkste getuigen: Hemingways vrouwen.

Wil je deze voorstelling bijwonen? Kijk hier in welk cultuurcentrum in jouw regio de voorstelling gespeeld wordt.

Gilles Geeraerts
Hulpverlening