Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

320 resultaten
Gekozen filter(s):

Uitgaan in Vlaanderen: minder druggebruik, meer gezond verstand

Onderzoeksbespreking

In 2018 voerde VAD voor de 7de keer een enquête over alcohol- en druggebruik uit bij bijna 700 bezoekers van clubs, dance-events en festivals. Lees de belangrijkste conclusies in dit artikel.

Lees meer ›

Cannabispreventie van de toekomst?

Congresbespreking, Onderzoeksbespreking

Wat is effectieve cannabispreventie? Wat werkt en wat niet? Het was een thema op de VAD-studiedag van november 2019. In dit artikel gaan we er nog eens uitgebreid op in.

Lees meer ›

Cannabisallergie: waar rook is, is vuur

Onderzoeksbespreking

Is een allergie voor cannabis feit of fictie? Tot voor kort was er hier geen hard bewijs voor want betrouwbare tests ontbraken. Een team aan de Universiteit Antwerpen ging op zoek naar antwoorden.

Lees meer ›

Nieuwe folder: Wat met alcohol voor, tijdens en na de zwangerschap?

Materiaalbespreking

De nieuwe folder richt zich naar alle (toekomstige) ouders. Huisartsen, vroedvrouwen en gynaecologen kunnen deze folder gebruiken in de gesprekken met hun patiënten.

Lees meer ›

Wat zegt de wet over gokken?

Algemeen

De Kansspelwet bepaalt welke soorten kansspelen toegelaten zijn en in welk soort inrichtingen. Doorheen de jaren werd de wet meermaals aangepast. In de factsheet lees je wat de wet inhoudt.

Lees meer ›

De DrugLijn 25 jaar: Chatservice breidt uit na record-drukke jaren

Persbericht

De DrugLijn bestaat 25 jaar en is uitgegroeid tot een publieksservice die veel meer doet dan bellers te woord staan. De lijn krijgt recordaantallen vragen, waardoor er nood is aan meer vrijwilligers.

Lees meer ›