Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

355 resultaten
Gekozen filter(s):

Hoog tijd om de fundamenten van het kansspelbeleid te hertekenen

Visietekst, Beleidsnieuws

VAD sprak op een hoorzitting over nieuwe wetsvoorstellen voor de kansspelwet. De huidige wetgeving verdedigt te veel de economische belangen, in plaats van te vertrekken vanuit welzijn en gezondheid.

Lees meer ›

Joris Casselman over zijn boek `Van jeneverellende tot Tournée Minérale´:

Boekbespreking, Leestip

Joris Casselman maakte een historisch overzicht van hoe de aanpak van alcoholproblemen de voorbije 150 evolueerde. Ondanks de grote vooruitgang blijven enkele knelpunten hardnekkig bestaan.

Lees meer ›

E-sport, e-sportsbetting & skin betting: van competitief multiplayer-gamen tot ‘nieuwe’ gokfenomenen?

Onderzoeksbespreking

E-sport is het competitief spelen van videogames. E-sportsbetting is het gokken op die wedstrijden. Beiden winnen aan populariteit. Samen met skin betting vervagen ze de grens tussen gamen en gokken.

Lees meer ›

De impact van drank, drugs, gamen en gokken op jongeren tijdens de lockdown

Materiaalbespreking

Heel wat leerlingen ervaren nu moeilijkheden met alcohol, andere drugs, gamen of gokken. Of ze zitten in lockdown met een huisgenoot met problemen. Hoe ga je daar als leerkracht mee om?

Lees meer ›

Online vormingen vanop een nieuw platform: leren over alcohol en andere drugs van achter je bureau!

Materiaalbespreking

Het nieuwe VAD-vormingsplatform maakt online leren gemakkelijker. Je volgt er gratis een cursus over onder andere het drugwiel, het MMM-model, productinformatie of het ontstaan van middelenproblemen.

Lees meer ›

Bijzonder Zonder sensibiliseert jongeren over cannabis

Materiaalbespreking, Voorstelling projecten en initiatieven

Bijzonder Zonder is een nieuw concept voor lokale besturen om jongeren te sensibiliseren over cannabis. Het werd uitvoerig getest en op punt gesteld in drie pilootregio’s.

Lees meer ›