Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

317 resultaten
Gekozen filter(s):

Uitgaan in Vlaanderen: minder druggebruik, meer gezond verstand

Onderzoeksbespreking

In 2018 voerde VAD voor de 7de keer een enquête over alcohol- en druggebruik uit bij bijna 700 bezoekers van clubs, dance-events en festivals. Lees de belangrijkste conclusies in dit artikel.

Lees meer ›

Wat zegt de wet over gokken?

Algemeen

De Kansspelwet bepaalt welke soorten kansspelen toegelaten zijn en in welk soort inrichtingen. Doorheen de jaren werd de wet meermaals aangepast. In de factsheet lees je wat de wet inhoudt.

Lees meer ›

De DrugLijn 25 jaar: Chatservice breidt uit na record-drukke jaren

Persbericht

De DrugLijn bestaat 25 jaar en is uitgegroeid tot een publieksservice die veel meer doet dan bellers te woord staan. De lijn krijgt recordaantallen vragen, waardoor er nood is aan meer vrijwilligers.

Lees meer ›

Belgische betrokkenheid bij drughandel op het dark web

Onderzoeksbespreking

Wat is de rol van Belgen in drughandel op dark-web-drugmarkten of cryptomarkten? Onderzoekers van verschillende universiteiten leggen deze publieke maar anonieme online wereld bloot.

Lees meer ›

VAD maakt alcoholgebruik bij ouderen bespreekbaar

Materiaalbespreking, Voorstelling projecten en initiatieven

VAD vraagt om het taboe te doorbreken en alcoholgebruik bij oudere volwassenen bespreekbaar te maken.

Lees meer ›

Een alcohol- en drugbeleid op de sociale dienst van het OCMW

Materiaalbespreking

Maatschappelijk werkers begeleiden vaak kwetsbare mensen met een complexe problematiek. Soms kampen zij ook met alcohol- of andere drugproblemen. Een alcohol- en drugbeleid geeft daarbij houvast.

Lees meer ›