Basisvorming voor hulpverleners in de alcohol- en drughulpverlening

Je maakt kennis met basisbegrippen, info over producten en verslavingsgedragingen, motiverende gespreksvoering en terugvalpreventie. Hét standaardpakket voor de beginnende drughulpverlener.

Praktische info

  • Wanneer: 2 oktober, 8 oktober, 22 oktober en 22 november 2018, van 9.30 u tot 16.30 u, onthaal met koffie vanaf 9.00 u
  • Doelgroep: beginnende medewerkers en/of medewerkers met een nieuwe functie binnen de verslavingszorg. De vorming staat open voor alle disciplines binnen de druggespecialiseerde en niet-druggespecialiseerde hulpverlening.
  • Type: Basisvorming
  • Prijs: VAD-leden 208 euro/niet-leden 272 euro (inclusief deelnemersmap, koffie en broodjeslunch). Je moet niet op voorhand betalen. Na de uiterste inschrijvingsdatum ontvang je een bevestiging van deelname met wegbeschrijving naar VAD en de factuur.
  • Locatie: VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel
  • Aantal deelnemers: minimum 10 en maximum 15
  • Begeleiders: Geert Verstuyf, Inge Baeten & Gilles Geeraerts, VAD, Brussel; Tessa Windelinckx, Free Clinic, Antwerpen; Dimitri Das, CAD Limburg, Hasselt; Ellen Excelmans, Sint-Vincentius/PAAZ, Antwerpen en psychologenpraktijk De Braam, Heist-op-den-Berg; Herman Hacour,
  • Accreditering: werd aangevraagd

Meer info

Inhoud

We gaan van start met een gezamenlijke eerste dag voor zowel hulpverleners als preventiewerkers. Er staan onderwerpen op de agenda die relevant zijn voor de beide actoren, zodat mogelijke samenwerkingen en complementariteit in de verf worden gezet. We starten de vorming met enkele basisbegrippen en zoomen in op de beïnvloedende factoren voor middelenproblemen. Daarna staan we stil bij het zorgcontinuüm met een overzicht van het preventie- en hulpverleningslandschap.

De drie volgende opleidingsdagen vormen een exclusief traject voor hulpverleners. We geven een overzicht van de belangrijkste producten en maken de uitbreiding naar gokken en gamen als gedragsverslavingen. Daarnaast laten we je proeven van motiverende gespreksvoering en terugvalpreventie als basisstrategieën binnen de verslavingszorg. Ook het betrekken van de contextfiguren van de gebruikers staat hoog op de agenda. Daarnaast analyseren we ‘verslaafd gedrag’ en geven we handvatten in hoe ermee om te gaan. Ook komen enkele screeningstools en instrumenten voor diagnostiek aan bod.

Alhoewel kennisoverdracht in deze basisvorming een belangrijke plaats inneemt, zullen we voor het uitwisselen van ervaringen voldoende ruimte voorzien. Deskundigen uit de gespecialiseerde sector zullen deze modules invulling geven.


Inschrijven

Enkel via inschrijvingsformulier inclusief vragenlijst, en vóór 15 september 2018