Bibliotheek

In de bibliotheek van VAD kan je literatuur over alcohol, andere drugs, medicatie en gedragsverslavingen raadplegen.

 • De bibliotheekcatalogus bevat ruim 15.000 beschrijvingen van boeken, rapporten, artikels, en andere materialen. Er worden meer dan 3000 elektronische documenten beschreven.
 • De meeste e-bronnen zijn online raadpleegbaar via een vooringevulde Google-link.
 • De bibliotheek heeft een uitgebreide tijdschriftencollectie. De catalogus bevat tevens open access tijdschriften.
 • Indien gewenst, kan je voor assistentie bij opzoekingen een beroep doen op de bibliothecaris.
 • Gratis uitleningen: maximum 5 boeken, uitleenperiode 4 weken.
 • Via het netwerk voor interbibliothecair leenverkeer IMPALA kan je in tal van wetenschappelijke en openbare bibliotheken boeken en artikels uit de VAD-collectie bestellen.
 • Kopieerfaciliteit aanwezig.

Zoektips

Je vindt in de bibliotheekcatalogus van VAD meer dan 15.000 beschrijvingen van boeken, e-bronnen, wetteksten, folders, ...

Voor een eenvoudige zoekactie kan je het zoekvenster bovenaan de pagina gebruiken. Als meerdere titels aan jouw criteria voldoen, worden ze in een lijst weergegeven. Je kan meer details en online links opvragen door op de titels in de lijst te klikken.

Een zoekactie beperken tot één of meerdere materiaaltypes, bijvoorbeeld enkel e-bronnen, kan via uitgebreid zoeken. Daar zijn nog meer geavanceerde zoekmogelijkheden voorzien, zoals beperken op uitgavedatum en taal.

Als je je zoekresultaten bewaart in jouw mandje, kan je ze opslaan, mailen of afdrukken. Als je de resultaten opslaat, bijvoorbeeld voor verwerking in een reference management programma, raden we voor een correcte verwerking het formaat "RIS" aan.

Bovenaan rechts kan je verschillende lijsten raadplegen. Als je over een account beschikt, kan je je eigen lijsten samenstellen.

Je kan een account aanvragen bij een bezoek aan de bibliotheek. Medewerkers van instellingen die lid zijn van VAD kunnen ook via e-mail een account bekomen.

De databanken van VAD bevatten geen bibliografische beschrijvingen van tijdschriftartikels. Je kan echter tijdschriftartikels opzoeken in externe databanken, die vrij kunnen worden geraadpleegd via internet, zoals:

 • Medline: USA, ruim 9.000.000 records, onder meer over alcohol en illegale drugs
  Via deze link kan je de zoekresultaten in Medline beperken tot artikels die beschikbaar zijn in de VAD-bibliotheek. Zolang de zoekopdracht "loprovibevadlibSB" in het zoekvenster blijft staan, zoek je enkel in de collectie van VAD.
 • OFDT (Observatoire francçais des drogues et des toxicomanies)
 • Bibliodrogues (databank van alcohol- en drugbibliotheken Franse Gemeenschap)
 • De internationale vereniging van alcohol- en drugbibliothecarissen SALIS biedt op haar site een overzicht van nog meer databanken. Op deze site vind je ook een lijst van (al dan niet online raadpleegbare) vaktijdschriften.

Openingsuren

maandag en woensdag van 10 tot 12.30u, en van 13.00 tot 16.30 u.