Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

35 resultaten
Gekozen filter(s): Onderzoeksbespreking

VAD-leerlingenbevraging 2016-2017

Persbericht, Onderzoeksbespreking

Jaarlijks bundelt VAD de resultaten van de leerlingenbevraging in een syntheserapport, representatief voor Vlaamse jongeren in het secundair onderwijs.

Lees meer ›

Succesvol IMplementeren van Beeldbellen in Ambulante hulp en zorg

Onderzoeksbespreking, Voorstelling projecten en initiatieven

In het SIMBA-project leren organisaties uit de welzijns- en gezondheidszorg de meerwaarde bepalen van professionele beeldbeltools en krijgen ze alle aspecten van het implementeren ervan onder de knie.

Lees meer ›

Gingerresultaten 2017

Onderzoeksbespreking

Ginger geeft een kijk op de spreiding van Vlaamse preventieactiviteiten binnen de sectoren en regio's en op de aard van de gevoerde activiteiten (vorming, overleg of consult).

Lees meer ›

Eerste guideline voor arbeidsgeneesheren focust op het screenen van problematisch alcoholgebruik

Materiaalbespreking, Onderzoeksbespreking

Samen met arbeidsgeneesheren werd een open en levendige discussie gevoerd in World Cafés, ook ‘Uptodate2-cafés’ genoemd. Resultaat is een gestandaardiseerde richtlijn waarover consensus bestaat.

Lees meer ›

Vrouwen aan het woord over alcohol- en drughulpverlening

Onderzoeksbespreking

Wereldwijd worden genderverschillen gerapporteerd wat betreft middelengebruik, maar in België was hier tot voor kort weinig over bekend. Het GEN-STAR-onderzoek brengt daar nu verandering in.

Lees meer ›

Meer weten over onderzoek over alcohol en drugs?

Onderzoeksbespreking, Voorstelling projecten en initiatieven

Het VAD-onderzoeksplatform middelengebruik houdt een vinger aan de pols van het onderzoek over alcohol en drugs in Vlaanderen. Handig voor iedereen die op zoek is naar info, of zelf onderzoek doet.

Lees meer ›