Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

20 resultaten
Gekozen filter(s): Eerstelijnsgezondheidszorg

De CRAFFT: screenen naar middelengebruik bij adolescenten

Materiaalbespreking

me-ASSIST ondersteunt al een aantal jaar bij het screenen van en interveniëren bij middelenproblemen. De toevoeging van de CRAFFT zorgt ervoor dat de toolbox nu ook voor minderjarigen bruikbaar is.

Lees meer ›

Nieuwe materialen psychoactieve medicatie

Materiaalbespreking

Psychoactieve medicatie wordt steeds meer voorgeschreven en gebruikt. VAD ontwikkelde een aantal nieuwe materialen, die ondersteuning bieden bij het omgaan met deze middelen.

Lees meer ›

Gezond ouder worden en alcohol

Algemeen

VAD vraagt om het taboe te doorbreken en alcoholgebruik bij oudere volwassenen bespreekbaar te maken.

Lees meer ›

Overleven met een olifant in huis: seksueel trauma en middelenafhankelijkheid

Congresbespreking

De talrijke opkomst op deze studiedag suggereerde wellicht de nood aan meer openheid over dit thema. De sprekers waren boeiend en kregen bij momenten de zaal volledig stil.

Lees meer ›

Conferentie geeft startschot voor ambitieuze hervormingen in de eerste lijn

Congresbespreking

Een kleine duizend zorgverleners en stakeholder uit de eerstelijnsgezondheidszorg namen op 16 februari deel aan de conferentie waar de toekomst voor hun sector werd uitgetekend.​

Lees meer ›

Informatie en hulp op maat van KOAP

Algemeen

Er is heel wat informatie, steun en begeleiding voor Kinderen van Ouders met een Afhankelijkheidsprobleem (KOAP). Zowel voor meerderjarigen, als voor minderjarigen. Dit artikel geeft een overzicht.

Lees meer ›