Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

45 resultaten

Zit herstel in het DNA van de TG?

Congresbespreking

De Belgische Federatie voor Therapeutische Gemeenschappen organiseerde een studiedag over herstelgerichte zorg. Een verslag over zelfregulatie, executief functioneren, duaal procesmodel, ...

Lees meer ›

De CRAFFT: screenen naar middelengebruik bij adolescenten

Materiaalbespreking

me-ASSIST ondersteunt al een aantal jaar bij het screenen van en interveniëren bij middelenproblemen. De toevoeging van de CRAFFT zorgt ervoor dat de toolbox nu ook voor minderjarigen bruikbaar is.

Lees meer ›

Nieuwe materialen psychoactieve medicatie

Materiaalbespreking

Psychoactieve medicatie wordt steeds meer voorgeschreven en gebruikt. VAD ontwikkelde een aantal nieuwe materialen, die ondersteuning bieden bij het omgaan met deze middelen.

Lees meer ›

Zelftests en Kennistests opgefrist op De DrugLijn-website

Materiaalbespreking

De DrugLijn biedt al bijna tien jaar een reeks van zelf- en kennistests aan op haar website. Om ze extra in de kijker te zetten, werden die pagina’s nu opgefleurd met tekeningen en heldere lay-out.

Lees meer ›

(Z)onder invloed? Als gamen meer is dan een spel.

Congresbespreking

Een verslag van de studiedag over problematisch gamen in het gezin, van VAD en De DrugLijn. Je kan hier ook de presentaties van de studiedag downloaden.

Lees meer ›

Overleven met een olifant in huis: seksueel trauma en middelenafhankelijkheid

Congresbespreking

De talrijke opkomst op deze studiedag suggereerde wellicht de nood aan meer openheid over dit thema. De sprekers waren boeiend en kregen bij momenten de zaal volledig stil.

Lees meer ›