Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

48 resultaten

Welke zorg voor wie in de toekomst?

Wat is een ideaal zorgpad? Hoe wenselijk is een instrument voor zorgzwaartemeting? Welk verwijsmodel om de beste behandelopties te kiezen? Ervaringen uit Nederland gekoppeld aan die uit Vlaanderen.

Lees meer ›

Nieuw bekendmakingsmateriaal: ‘De DrugLijn maakt je wegwijs’

Materiaalbespreking

Om het volledig aanbod van De DrugLijn voldoende in de kijker te stellen, is er nu een nieuwe affiche, een nieuwe voorstellingsflyer en een reeks van postkaartjes.

Lees meer ›

Zelfhulpboekje verhoogt weerbaarheid ouders gebruikende kinderen

Materiaalbespreking

Ouders van gebruikende kinderen voelen zich vaak bezorgd en machteloos. Het zelfhulpboekje is één van de middelen om hen te ondersteunen. Hoe kunnen ze grenzen stellen zonder schuldgevoel?

Lees meer ›

Zit herstel in het DNA van de TG?

Congresbespreking

De Belgische Federatie voor Therapeutische Gemeenschappen organiseerde een studiedag over herstelgerichte zorg. Een verslag over zelfregulatie, executief functioneren, duaal procesmodel, ...

Lees meer ›

De CRAFFT: screenen naar middelengebruik bij adolescenten

Materiaalbespreking

me-ASSIST ondersteunt al een aantal jaar bij het screenen van en interveniëren bij middelenproblemen. De toevoeging van de CRAFFT zorgt ervoor dat de toolbox nu ook voor minderjarigen bruikbaar is.

Lees meer ›

Nieuwe materialen psychoactieve medicatie

Materiaalbespreking

Psychoactieve medicatie wordt steeds meer voorgeschreven en gebruikt. VAD ontwikkelde een aantal nieuwe materialen, die ondersteuning bieden bij het omgaan met deze middelen.

Lees meer ›