Zwart op wit bewezen: studenten amuseren zich ook zonder alcohol

Studenten zijn niet vatbaar voor met de vinger wijzende sensibiliseringscampagnes. Die komen te belerend over en werken daardoor contraproductief. Daarom moest VAD/De DrugLijn haar boodschap op een ludieke manier bewijzen. Met de hulp van een studentenvereniging en met muziek van The Magician werd een fuif georganiseerd. Voor en tijdens zijn act werden enkele gratis vaten bier getapt, alleen wisten de studenten niet dat daar geen druppel alcohol in zat. Het resultaat? Niemand die ook maar iets vermoedde, een knaller van een fuif en tal van amusante reacties bij de onthulling achteraf. Feesten kan ook zonder alcohol.

Het resultaat is te bewonderen in een campagnefilmpje. Je kan ook een affiche bestellen die naar het experiment verwijst (zie 'gerelateerde materialen').

Studenten drinken niet zoveel als wordt beweerd

Met deze campagne wil VAD/De DrugLijn de verkeerde perceptie dat elke student een zware drinker is, bijstellen. De grootschalige studentenbevraging van VAD over het middelengebruik van studenten toont aan dat de meerderheid van de studenten op een verantwoordelijke manier met alcohol omgaat. Alleen schatten de studenten het alcoholgebruik van hun medestudenten veel hoger in dan de cijfers aangeven. Een misverstand dat VAD/De DrugLijn graag weerlegt, want eens studenten beseffen dat er niet zo veel alcohol gedronken wordt als gedacht, beperken ze zelf ook hun overmatig gebruik.

Ook de Vlaamse hogescholen en universiteiten en de sociale voorzieningen voor studenten scharen zich achter de campagne en willen verder gaan op dit elan.

No problem?

Studenten die wel problemen ervaren met hun alcoholgebruik vinden informatie op www.druglijn.be. Ze vinden er ook een gratis en anonieme zelftest. Die stelt een aantal vragen (over hoeveel men gebruikt en de gevolgen ervan) en biedt de studenten aan de hand van de antwoorden advies over de risico's van hun alcoholgebruik. De stap naar individuele gesprekken of begeleiding is voor studenten vaak erg groot. E-interventions, zoals de online zelftest, vormen een laagdrempelig en doeltreffend alternatief en zijn een eerste stap in probleeminzicht en motivatie tot verandering.

Nina De Paepe
Preventie onderwijs / Middelengebruik bij mensen met een beperking