The beauty of the beast: Animalcoholics

19/07/2017

In het Kasteel van d’Ursel loopt momenteel de tentoonstelling ‘The beauty of the beast. Dierenkunst van oude en nieuwe meesters’. Ook het werk van de Belgische fotografe Frieke Janssens is er te zien. Zij portretteert in een surrealistisch tableau dieren zoals een schaap, paard, kat, kip, pauw, hond die schijnbaar laveloos zijn.

De kunstgeschiedenis begint met dieren

Al meer dan 30.000 jaar geleden werden dieren door mensen vastgelegd in muurschilderingen. In de eeuwen daarna hebben dierlijke afbeeldingen vooral een symbolische functie. In de middeleeuwen figureren dieren op allerlei schilderijen, maar vanaf de 17de eeuw worden ze heuse hoofdrolspelers. Zo leert ons de introductie van ‘The beauty of the beast’.

Deze tentoonstelling in en rond het kasteel van d’Ursel combineert en confronteert oude meesters (geselecteerd door het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen) met tientallen hedendaagse kunstenaars. Er is onder andere werk te zien van Koen Vanmechelen, Gideon Kiefer, Jan Fabre, Stief Desmet, William Sweetlove, Stefan Vanfleteren, Wim Delvoye. En Frieke Janssens.

Primaire instincten nemen over bij dronkenschap

Frieke Janssens (1980, Brugge) vierde vorig jaar haar 20 jaar als fotografe. Ze blink uit in geënsceneerde fotografie. Het meeste werk steekt ze in de voorbereiding van de shoot. Ze controleert elk aspect van de foto. Gecombineerd met een zuivere techniek levert dit verrassende, speelse en soms bevreemde foto’s op.

De reeks Animalcoholics werd gemaakt voor de Stadstriënnale Hasselt/Genk die in 2016 in het Hasseltse Jenevermuseum liep. Frieke Janssens ziet haar beelden als een reflectie op de sociaal aanvaarde drug die alcohol is. In een interview met De Standaard (1 oktober 2016) zei ze daarover het volgende.

Ik heb de roes van alcohol willen vastleggen, niet de kater of het kotsen nadien. Daarvoor heb ik zowel reclameaffiches voor alcohol als foto’s van dronken mensen bestudeerd. Als mensen zat zijn, hebben ze minder remmingen. Alcohol brengt onze dierlijke instincten naar boven. Er vallen façades weg en dat is voor een fotograaf natuurlijk interessant. Door dronken dieren in plaats van dronken mensen te tonen, kijk je ook zorgvuldiger naar het gedrag dat alcohol uitlokt.

Frieke Janssens

Alle dieren zijn echt, behalve de vos en de os. Voor alle duidelijkheid, de dieren werden niet dronken gevoerd en er werd ook geen medicatie gebruikt om de dieren kalm te houden. De dieren waren vergezeld van hun baasje of trainer. Zo is het paard een dressuurpaard dat op commando op zijn knieën kan zitten. Elk dier werd apart gefotografeerd en nadien werden alle foto’s gemonteerd tot een groot beeld.

Het is niet voor het eerst dat alcohol in het werk van Frieke Jannsens doorsijpelt. Voor haar reeks ‘The intoxicated’ portretteerde ze dronken mensen op de achterbank van hun auto. Meer werk van haar kan je vinden op www.frieke.com

Praktisch:

Van 25 mei tot 15 oktober 2017
Toegang: 10 euro
Kasteel d’Ursel, Wolfgang d’Urselstraat 9, 2880 Hingene
www.kasteeldursel.be

Els Vandenberghe
Communicatie