Sportivos uit de startblokken!

Op 29 september 2016 is Sportivos Brons officieel afgetrapt. Sindsdien kunnen sportclubs inschrijven voor de eerste fase van dit preventietraject, dat hen helpt bij het uittekenen van een alcohol- en drugbeleid. Dit preventietraject helpt clubs om in drie fasen (brons, zilver en goud) te streven naar een veilige en zorgzame clubomgeving met gezondheidswinst voor sporters, clubleden, sympathisanten en bezoekers van de sportclub. Het is de bedoeling verantwoordelijk met alcohol om te gaan en risicovolle drinkpatronen te beperken, zonder alcohol in zijn totaliteit te bannen uit de clubomgeving. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een drugvrije clubomgeving.

Vanaf het prille begin zijn er al verschillende sportclubs uit diverse disciplines gestart met Sportivos. Een aantal onder hen haalden zelfs al een eerste, bronzen medaille binnen.

Onderaan staat een volledig overzicht van de clubs die al gestart zijn met Sportivos Brons, en van de clubs die deze fase ondertussen al afgewerkt hebben. Deze laatsten zijn daardoor klaar om op eigen tempo te starten met de tweede fase: zilver.

Eerste reacties zijn veelbelovend

Zo zei KSKL Ternat over Sportivos Brons: “Elke club zou dit moeten doen, nog actiever”. Ze vonden Sportivos Brons: “Sensibiliserend, sociaal project, laagdrempelig”

Het bronzen label motiveert wel om verder te doen. Leden vinden het fijn om te zien dat de club vanalles onderneemt.

Volleybalclub Berg-Op Wijgmaal

Voor volleybalclub Berg-Op Wijgmaal was Sportivos Brons in het begin wat vaag, maar de eerste vorming bracht hier verandering in: “Het leverde veel ideeën op waarmee men in de club aan de slag kon”. Finaal evalueerden ze Sportivos Brons als: “Tof project. Zeker wanneer je merkt dat het binnen de club aanslaat. Dat is in het begin moeilijk in te schatten, zeker omdat de beslissing tot deelname van het bestuur kwam. Het bronzen label motiveert wel om verder te doen. Leden vinden het fijn om te zien dat de club vanalles onderneemt.”

BBC Falco uit Gent zegt: “zeker meedoen”. Ze benadrukken wel het belang van een goede communicatie: “Niet met de vinger wijzen naar wie een pintje drinkt, maar positief benaderen en Sportivos bekend maken.”

Deelnemende clubs

Deze clubs behaalden Sportivos Brons

BBC Falco, Volleybal school Kruikenburg, KSOC Wijgmaal, Oud-Heverlee Leuven, Sparvoc Lanaken, KSKL Ternat, Volleybalclub Berg-Op Wijgmaal

Deze clubs zijn gestart met Sportivos Brons

Volleybal Lizards Lubbeek, Koninklijke Roei- en Nautische Sport Oostende, KWS Linkhout, Silverspokes Gent, SKOG Oostende, VVW Inside Outside, VC Lennik Dames, Bocholt VV, Sint-jan Zedelgem Lions, Aikido Dojo Oostende, BC Dames Leuven, KFC Lennik, K Gooreind VV, HBC Don Bosco, FC Denderzonen Pamel, K ternesse VV, Duikschool Amykos, BBC Clem Scherpenheuvel, KSK Meeuwen, WTC Vliegend Wiel Averbode, Shotokan Karate Messelbroek, Jeugd KFC Dessel Sport


Joris Van Damme
Cannabis / Hoger Onderwijs