AFSCHEID VAN DOKTER STAN ANSOMS

BOEGBEELD VAN VAD (1941-2018)

In 2006 verliet dr Stan Ansoms VAD als voorzitter. Omdat er zoveel te vertellen viel over dokter Ansoms en over zijn jarenlange engagement, gebruikten de VAD-medewerkers toen de kapstok van de relativiteitstheorie. Bij dit definitieve afscheid grijpen we terug naar deze verdiende ode.

Het eerste element uit Einsteins formule is energie. Energie is zeker iets wat met dr. Ansoms kon worden geassocieerd. Allereerst omwille van de energie die hij jarenlang stak in het oprichten, het mee uitbouwen en het in stand houden van VAD en diens netwerk. Een levenswerk, zou je kunnen zeggen. Iets waar wij nog steeds de vruchten van plukken. Maar ook op persoonlijk vlak was Dr. Ansoms’ presence gekenmerkt door energie. Zo werd je bijvoorbeeld spontaan op een gastvrije rondleiding getrakteerd als je hem in Tienen ging opzoeken. Elke hoek van het ziekenhuis, de hele staf… alles werd op zijn typisch gedreven manier voorgesteld. En die glimlach… die was er ook altijd als hij voor de zoveelste keer een vorming kwam geven op VAD.

Het tweede element is massa. En massa’s betoveren met zijn toespraken, dat was het handelsmerk van Dr. Ansoms. Of het nu voor een beperkt publiek ergens ten lande was of voor een gevulde conferentiezaal tijdens een studiedag, iedereen hing aan zijn lippen. Hij kon voor de leek onverstaanbaar lijkende zaken verstaanbaar maken.

Het derde element uit Einsteins formule is snelheid. Ook dat typeerde Dr. Ansoms. Hoe moeilijk de gestelde vraag of het voorgelegde probleem ook was, niets sloeg hem uit zijn lood. Pijlsnel volgde het antwoord, niet zelden in de vorm van een kwinkslag.

De relativiteitstheorie bleek echter niet voldoende om Dr. Ansoms adequaat te omschrijven. Want zijn andere kenmerken konden er moeilijk in worden ondergebracht: zijn jovialiteit, zijn diplomatie, zijn deskundigheid, zijn positivisme en noem maar op.

We zijn dr. Ansoms ontzettend dankbaar voor alles wat hij voor VAD heeft gedaan en betekend. We nemen een sterke herinnering mee in het affectieve van ons netwerk, in het affectieve van onze herinneringen.

De Raad van Bestuur en de medewerkers van VAD wensen de familie en vrienden van dr. Ansoms veel sterkte toe.