Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

216 resultaten
Gekozen filter(s):

PLAY, Een educatief pakket over verantwoord gamen en vrijetijdsbesteding

Materiaalbespreking

Met dit educatief pakket laat je jongeren tussen 12 en 14 jaar stilstaan bij hun gamegedrag. Er wordt met de jongeren gesproken over vrijetijdsinvulling en mogelijke alternatieven en hobby's.

Lees meer ›

Europese gids voor de aanpak van drugproblemen

Onderzoeksbespreking

Het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving brengt klaarheid in het preventie-aanbod met een online databank en gids en zorgt zo voor een betere respons op de drugproblematiek.

Lees meer ›

Federale campagne: “Slaap- en kalmeermiddelen, denk eerst aan andere oplossingen.”

Voorstelling projecten en initiatieven

Deze campagne werd begin februari gelanceerd en ondersteunt huisartsen en apothekers in hun dagelijkse praktijk om een niet-medicamenteuze therapie te promoten.

Lees meer ›

Een dag uit het leven van een gezondheidspromotor van een wijkgezondheidscentrum

Een dag uit het leven van ...

Hoe krijgt gezondheidspromotie concreet vorm in een wijk? Anna Buyssens, Gezondheidspromotor WGC Brugse Poort Gent, beschrijft haar dag.

Lees meer ›

Online steun bij herstel

De Sleutel ontwikkelde acht psycho-educatieve sessies over chronisch middelengebruik. Eén sessie focust op het online aanbod. Hoe betrouwbare info herkennen? Hoe verstandig omgaan met het internet?

Lees meer ›

Het Drugwiel, een nieuw model voor productinformatie

Algemeen

Naast de klassieke drugs, zijn er meer dan 600 Nieuwe Psychoactieve Stoffen gesignaleerd. Om een overzicht te houden, is er nood aan een model dat deze stoffen indeelt volgens kenmerken en effecten.

Lees meer ›